• Valori si institutii democratice
• Societate civila
• Definitii si citate
• Procesul electoral
Citate despre democratie
Democratia a fost inventata ca un mijloc de a impaca libertatea cu carmuirea.
Bertrand Russell
Cred in democratie pentru ca elibereaza energiile fiecarui om.
Woodrow Wilson
Insuccesele finale ale dictaturii costa umanitatea mult mai mult decat insuccesele temporare ale democratiei.
Frank Delano Roosevelt
Democratia este un sistem politic prost, cel mai bun, insa, dintre cele pe care omenirea le-a inventat pana acum.
Winston Churchill
Democratia nu garanteaza egalitatea conditiilor – ci numai a sanselor.
Irving Kristol
Democratia este un process prin care oamenii sunt liberi sa aleaga pe cine sa dea vina.
Laurence J. Peter
Toti sunt in principu pentru democratie. Numai in practica ea da nastere la obiectii.
Meg Greenfield
Intr-o democratie adevarata fiecare barbat si femeie sunt invatati sa gandeasca pentru el insusi sau ea insasi.
Mohandas K. Gandhi
Procesul electoral
Pluralismul
- Pluralismul politic = conditie a democratiei constitutionale.
- Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
- Pentru a putea candida pt. Camera Deputatilor si administratia publica locala, limita minima de varsta e de 23 ani; pt. Senat - 33 si pt. functia de Presedinte - 35 ani.
- Dupa aderarea la UE, avem dreptul de a alege si de a fi alesi in Parlamentul European.
Tehnica de votare
- Se poate vota numai cu actele de identitate.
- Se prezinta actul de identitate membrilor biroului sectiei de votare. Ei iti vor cauta numele in lista electorala.
- Daca nu te gasesc pe lista electorala, vei fi trecut pe o lista suplimentara, numai daca nu ai gresit sectia de votare.
- Dupa ce te-au gasit/trecut pe lista, vei primi un buletin de vot si stampila VOTAT.
- Verifica daca buletinul de vot are pe spate stampila de control a sectiei de votare.
- Semneaza pe lista electorala, in dreptul numelui tau.
- Intra SINGUR(A) in cabina de vot. Aplica o singura data stampila VOTAT, intr-un singur patrulater. Daca ai gresit, poti cere inca un buletin, dar numai o singura data.
- Se indoaie buletinul de vot astfel incat sa nu se vada pe cine ai votat, iar stampila de control a sectiei de votare sa ramana in afara. Se introduce buletinul in urna cu atentie sa nu se deschida.
- Inapoiaza stampila membilor biroului. Ia-ti inapoi actul de identitate. Asigura-te ca a fost stampilat sau ca are autocolantul aplicat.
Fundamentul procesului electoral
- Alegerile libere si corecte definesc mecanismul electoral care poate fi denumit democratic.
- Daca alegerile nu se desfasoara liber si corect nu putem vorbi de democratie, chiar daca mecanismul electoral a fost pus in functiune si lucreaza.
- Orice incercare de a impiedica schimbarea guvernantilor prin mecanismele democratice existente sau de a modifica functionarea acestora in favoarea mentinerii acestora la putere este nedemocratica.
Sistemul electoral majoritar
- presupune câstigarea mandatului de catre candidatul care obtine cele mai multe voturi in circumscriptia respectiva (majoritatea absoluta sau relativa!), pe baza principiului The Winner takes all (invingatorul ia totul) sau First-past-the-post (cine trece primul linia de sosire).
- consecinta este ca alegatorii care n-au votat cu cel care a iesit pe primul loc ramân nereprezentati, chiar daca acestia constituie, impreuna, peste 50% din totalul alegatorilor.
- este foarte competitiv, dar raspunde intr-o prea mica masura criteriului reprezentativitatii.
- puterea trebuie sa apartina in intregime candidatului (partidului) care obtine majoritatea voturilor la nivelul circumscriptiei, fie ea si majoritate relativa.
- Un alt dezavantaj al sistemului electoral majoritar este distorsionarea rezultatelor, reflectata prin suprareprezentarea parlamentara a câstigatorilor (partidelor mari) si subreprezentarea invinsilor (partidelor mici).
Votul uninominal
- Presupune faptul ca in fiecare circumscriptie se disputa un singur mandat, iar alegatorul poate acorda un singur vot. Avand in vedere tipul de majoritate necesara castigarii mandatului, acest tip de scrutin poate fi organizat intr-un singur tur.
- Reprezinta un mod de alegere directa a unor candidati individuali si nu desemnarea in bloc a unei liste blocate intocmita, pe baza unor criterii mai mult sau mai putin transparente, de catre partid.
- Prin el se incearca o personalizare mai mare a votului, astfel incât alegatorii sa opteze intre candidaturi nominale si nu intre liste, la intocmirea carora nu au avut nici un cuvânt de spus si in care se strecoara multe persoane necunoscute sau chiar neapreciate.
- Legatura mult mai directa pe care o stabileste intre alegator si ales, este deci un raspuns la criza de reprezentativitate sociala a clasei politice.
- Se crede si se spera ca alegerea individuala a parlamentarilor va genera o crestere a responsabilitatii alesilor fata de electorat, ii va face mult mai vizibili si mai implicati in rezolvarea problemelor diferitelor grupuri sociale.
- Se considera ca „votul uninominal” va permite o cuantificare mult mai exacta a performantelor si a indeplinirii promisiunilor electorale astfel incat, controlul public si sanctionarea reprezentantilor vor fi directe.
- Mecanism de votare directa a unor candidati individuali si nu desemnarea in totalitate a unei liste fixe intocmita, pe baza unor criterii netransparente, de catre un partid.
- Dezavantaj: Sistemul de vot uninominal nu garanteaza ca votul popular este bine reprezentat in rezultat
Euroalegeri
- Incepand cu anul 2007, romanii vor fi chemati la urne, cu o periodicitate de cinci ani, pentru un nou tip de exercitiu electoral – alegerea reprezentantilor in Parlamentul Uniunii Europene.
- Actualul sistem electoral romanesc este supus unei presiuni reformatoare, din ce in ce mai puternice in ultimii ani.
- Romania are dreptul de a avea 35 de europarlamentari alesi.
- Parlamentul European este una dintre cele doua ramuri ale puterii legislative ale Uniunii Europene
- Parlamentul European este ales prin vot direct, cu reprezentare proportionala în fiecare din tarile membre, pe durata unui mandat de cinci ani.